Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата Свети

...
Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата Свети
Коментари Харесай

Богата програма във Велико Търново за Деня на независимостта на България

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата " Свети Четиридесет мъченици "  ще стартира честването на 116 години от оповестяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е разгласен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става самостоятелна страна, а княз Фердинанд приема купата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта " Царевец "  с боен обред ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине огромно празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща собствен театър ще показват военните оркестри от Международния фестивал на военните духови оркестри.

В следобедните часове на откритата сцена ще има концерти, а в 18:00 часа ще се извие огромното хоро. Кулминацията на празничната стратегия на 22 септември е от 19:30 ч. на площад " Цар Асен I ”, където ще се състоят осъществявания на боеви хватки от представителния блок на Националния боен университет " Васил Левски ". След това ще стартира и Тържествената заря инспекция. В 20:15 ч. е прожекцията на аудио-визуалния театър " Царевград Търнов – тон и светлина ", който ще приключи с фойерверки.

В празничния ден е предвидена временна организация на придвижването, като часовете и маршрутите са оповестени на интернет страницата на Община Велико Търново.

Събитията не престават и в почивния 23 септември – понеделник.  В 11:00ч. в парк " Марно поле " стартира " EKO Kids Tour – Устойчиво Бъдеще " - анимация за деца и родители, игри и изненади от National Geographic Kids България. От 19:00ч. на сцената на Летния спектакъл е концертът " Рок през есента " със Симеон Славев и групите Roundabout, Error 404, The Drivers и Свежи таралежи.

На 25 септември /сряда/ Велико Търново се включва в Европейската нощ на литературата.  От 18:30 до 21:30ч. литературни четения ще се състоят в ХГ " Борис Денев ", църквата музей " Св. св. Петър и Павел " и Клуб " ТАМ ".

Финалът на събитията, отдадени на 116-годишниата от Независимостта е на 27 септември /петък/  в Летния спектакъл, където в 19:00ч. е огромният концерт на Фолклорна групировка " Плетеница ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР